dimecres, 7 d’abril del 2010

Johnny Cash



Arràn de la pel.lícula "Walk the line" interpretada brillantment per Joaquín Phoenix, vaig adentrar-me al món de Johnny Cash. Fins llavors, simplement només el coneixia.
Fer un resum de la llarguíssima carrera de Cash és complicat i en aquet blog intento fer posts curts, així que saltaré força detalls.
Conegut com "Man in black", Cash va néixer el 26 de febrer a Arkansas. Tot i ser conegut com un cantant de country, també es va dedicar al rock o al gospel. El seu primer contracte fou amb Sun Records on va grabar èxits com "Hey Porter", "Cry cry cry", "Folsom Prison blues" o la famosa "I walk the line". Més tard va deixar Sun per a fitxar per Columbia Records. Molts havien cantat sobre els marginats, però Johnny Cash cantava per als marginats; per això va arribar a fer una sèrie de concerts en presons dels Estats Units. El concert a la presó de Folsom es va convertir en un dels discs més venuts de la seva carrera. A principis dels 80, Cash va deixar de ser la gran estrella que havia estat, amb programa televisiu propi, i va fitxar per Mercury records. On va editar alguns treballs poc reconeguts tant pel públic com la crítica musical. Però la seva trobada amb el productor Rick Rubin el 1993, el va fer tornar a ser reconegut ja no només pels qui ja el coneixien, sinó també per noves generacions. Amb Rubin va grabar els discs "American Recordings" (al petit estudi de casa seva) on s'incloïen versions de grups actuals com Nine Inch Nails, U2 o Depeche Mode. Amb la veu ja força deteriorada i pràcticament amb només l'acompanyament de la seva guitarra, els "American Recordings" van rebre un merescut reconeixement del públic i la crítica rebent diferents Grammy. Trent Reznor de Nine Inch Nails, va arribar a dir que amb la versió que havia fet Johnny Cash del seu tema "Hurt", havia perdut una nòvia, ja que a partir d'ara ja no li pertanyia a ell, i que ja no havia tornat a escoltar la seva pròpia interpretació del tema.
El 12 de setembre (quatre mesos més tard de la mort de June Carter), Cash moría a Nashville.

Temes imprescindibles:
- Hey Porter
- Cry cry cry
- Five feet high and rising
- I walk the line
- Ringfire
- Jackson (amb June Carter)
- Man in black
- Folsom Prison blues
- Cocaine blues
- The man comes around
- Hurt

Hey Porter


Cry, Cry, Cry


I Walk the Line


Folsom Prison Blues


Cocaine Blues


The Man Comes Around


Hurt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada